Geschiedenis

 In 1988 begon Gerard Steenhuis een fysiotherapie praktijk in Barger Compascuum.

De eerste jaren wordt thuis, aan de Torenstraat 4 in een klein kamertje (2.5 bij 3 meter) praktijk gehouden. In 1992 is de eerste verbouwing; 40 vierkante meter praktijkruimte wordt aangebouwd. De praktijk krijgt zijn eigen ingang, een toilet, een wachtkamer en 2 behandelkamers, aan de Torenstraat. In 2002 wordt aan de Torenstraat te klein; er is werk voor meerdere fysiotherapeuten.

In 2006 verhuist de praktijk van de Torenstraat naar de Postweg te Barger-Compascuum. Een groter pand wordt betrokken en een fitnessruimte completeert de fysiotherapie. De praktijk biedt sindsdien ook meer mogelijkheden voor oefentherapie, individueel of in groepsverband.

Velen kennen het pand aan de Postweg 130 nog als bakkerij Lukkien. Het huis is gebouwd in 1939 door Jan Feringa, die in de jaren ’40 en ’50 een veelgevraagde bouwaannemer was. Opdrachtgever was de heer Jan Eilering.

In ‘Rondom de Heerenhof, Historische balans van Emmen een stad vol dorpen in het jaar 2000’ beschrijft historicus Ger de Leeuw het een en ander: Het pand past in de typische architectuur van het interbellum. De kenmerken zijn: gebruik van rode Groninger baksteen, paarse harde trasraamklinker, een hoge kap met rode dakpannetjes, van het type Thuie du Nord, relatief grote raampartijen met houten en/of stalen onderverdeling en bescheiden metselaccenten.

Jan Eilering was bakker van beroep. Achterin was de bakkerij met oven en ruimte voor broodopslag. Links voorin was het woonhuis en rechts voorin de winkel. De oven brandde in de beginjaren op takkenbossen. Vele Barger-Compascumer mannen sneden ten tijde van de oorlogsjaren takkenbossen van berkenhout voor bakker Eilering. Later ging men over op stookolie en pas sinds ongeveer 1970 deed gas zijn intrede.

Enkele jaren na de tweede wereldoorlog emigreerde Jan Eilering met zijn gezin naar Nw Zeeland en verkocht de zaak aan de Groninger Popke Lukkien (1947). Zoon Lutien (Lude) nam de zaak van vader over.

In 1974 onderging het huis zijn eerste verbouwing; de bakkerij werd vergroot en in zuidwestelijke richting uitgebouwd. In de winkel werd brood, koek en snoepgoed verkocht. Het was maar een klein winkeltje (2.5 bij 2.5 meter) met een toonbank en een vitrinekastje, voor koek en snoep.

Bij de bouw in 2006 is de voorkant van het huis niet veranderd; de etalage en de winkeldeur zijn nog intact en doen herinneren aan de tijd dat er nog brood verkocht werd. Vanaf 2020 vormen Matthijs van der Woerd en Gerard Steenhuis samen een maatschap. De praktijk is op dat moment aangesloten bij meerdere netwerken. Vanaf halverwege 2021 neemt Matthijs van der Woerd de praktijk over van Gerard en gaat verder onder de naam: Kras fysiotherapie.

tekening-pand