Claudicatio / Etalagebenen

Wat zijn etalage benen?

Etalagebenen zijn vernauwingen in de slagaders van de venen. De medische term is Claudicatio Intermittens

Hoe ontstaan etalagebenen?

Etalagebenen ontstaan door slagaderverkalking, dit is vaatvernauwing aan de binnenwand van de slagader. Het gevolg hiervan is dat de beenspieren minder zuurstof krijgen bij inspanning, dit geeft de kenmerkende pijn bij het lopen. Als de inspanning stopt verdwijnen de klachten weer. Etalagebenen ontstaan vaak langzaam. In eerste instantie krijgen de benen in rust nog genoeg zuurstof en ontstaan er geleidelijk klachten bij wandelen, fietsen of rennen. De spieren verzuren door het zuurstofgebrek en er ontstaat een stekende pijn en kramp in de benen.

Het is goed om te weten dat de slagaderverkalking niet alleen in de benen zit, maar in alle vaten van het lichaam. Bijvoorbeeld vernauwing van de halsslagaders geeft groot risico op een herseninfarct, vernauwing van de krasslagaders geeft een groot risico op een hartinfarct. Het is dus een systeemziekte, het betreft het gehele vaatstelsel.

Wat zijn de klachten:

De klachten zijn pijn bij het lopen, meestal in de kuit, maar ook bijvoorbeeld in de bovenbeenspieren en bilspieren. De vernauwing zit boven de pijnlocatie. Soms treden de klachten pas na een heel eind lopen, bij ernstige vernauwing kan de pijn al na tientallen meters ontstaan en soms zelfs al in rust.

Andere klachten kunnen zijn:

  • Koude voeten
  • Verminderd gevoel in de benen
  • Kalknagels
  • Trage groei van de teennagels

Diagnose:

De diagnose wordt gesteld door de huisarts of de vaatspecialist door middel van een bloeddrukmeting (de enkel-arm-index) loopbandonderzoek en Doppleronderzoek.

De behandeling:

De behandeling bestaat uit begeleide looptraining, het doel hiervan is het verbeteren van de pijnvrije en maximale loopafstand. De doorbloeding naar de kleine bloedvaten wordt gestimuleerd, waardoor er meer zuurstofrijk bloed naar de benen gaat. Hierdoor minder snel klachten. Naast het lopen is er ook aandacht voor krachttraining en algehele conditieverbetering. We brengen u leefstijl in kaart, bijvoorbeeld roken en overgewicht. We kijken samen wat het beste bij u past en wat nodig is op het gebied van de leefstijl.

De verwijzing wordt gedaan door de huisarts of vaatchirurg.

Vergoeding:

Sinds 1 januari 2017 wordt deze specifieke therapie vergoed door de zorgverzekeraars. Patiënt kan 37 behandelingen vergoed krijgen uit de basisverzekering voor de periode van 1 jaar.

Voor vragen kunt u contact opnemen met: Chantall

chantall@krasfysiotherapie.nl

Tel nr.: 0591-349941

www.krasfysiotherapie.nl